În urma discuțiilor cu clienții biroului, am remarcat faptul că majoritatea nu sunt informați referitor la oportunitatea de a reduce contribuțiile INPS cu 35% la începutul activității.

Contribuabilii care dețin un număr de Partidă IVA (P.IVA) și sunt înregistrați în sistemul de asigurări sociale INPS ca artizani sau comercianți, și care aplică regimul forfetar conform Legii 190/2014 și modificările sau completările ulterioare, având înregistrare la Camera de Comerț și Industrie (CCIA), au posibilitatea, până la data de 28.2.2025, de a solicita aderarea la regimul facilitat oferit de INPS. Această solicitare este facultativă și necesită prezentarea unei cereri specifice în cadrul dosarului de asigurări sociale.

Regimul facilitat propus de INPS, conform circularei nr. 35/2016, presupune o reducere substanțială de 35% a contribuțiilor obligatorii, aplicabilă atât pentru venitul care nu depășește pragul minim, cât și pentru eventualele sume care îl depășesc.

Pentru a accesa acest regim facilitat, este imperativ ca titularii de P.IVA, fie că sunt artizani sau comercianți, să depună o declarație dedicată la INPS până la data de 28 februarie a anului fiscal pentru care doresc să beneficieze de avantajele regimului. Odată trecut acest termen, opțiunea de aderare la regimul facilitat pentru anul fiscal curent nu mai este disponibilă, necesitând astfel depunerea unei noi cereri în anul următor, până la aceeași dată, pentru a beneficia de reducere începând cu 1 ianuarie al anului respectiv.

De asemenea, este esențial ca noii întreprinzători, care încep o activitate de la 1.1.2024 și presupun că îndeplinesc condițiile necesare, să își depună cererea de aderare cât mai rapid posibil, în concordanță cu data la care primesc confirmarea înregistrării în sistemul de asigurări sociale.

Pentru evaluarea specifică a situației dvs. și pentru a explora în detaliu acest regim facilitat, vă invităm să programați o consultație la biroul nostru. Aceasta reprezintă o oportunitate valoroasă de a optimiza contribuțiile sociale în favoarea dezvoltării afacerii dvs.